Background
21.10.2019vinkit

Osta sii­vous­pal­ve­lu oikein

Opas on­nis­tu­nee­seen os­ta­mi­seen

Tiedätkö sen tunteen, kun odotukset ja toiveet ovat korkealla ja lopulta tulee karvas pettymys ja tiukka , negatiivissävyinen neuvottelu? Sen ei tarvitse olla niin!


Maailma on täynnä erilaisia siivouspalvelun tuottajia. On pieniä, ja suuria ja kaikkea siltä väliltä. Sinun pitää vain löytää juuri sinun tarpeisiisi sopiva. Mieti mikä sinulle on tärkeää, sinähän olet se joka maksaa, eli sinun tulee saada juuri sinun tarpeisiisi sopiva palvelu.

Jos sinulle on tärkeää halpa hinta ja volyymit, ja olet valmis tinkimään laadusta, kannattaa kysellä isoilta palveluntuottajilta siivouspalveluita.

Jos sinulle on tärkeää laatu ja joustavuus, ja olet valmis maksamaan saamastasi palvelusta hiukan enemmän, katsele vähän pienempää palveluntuottajaa. Ja tähän lisään sivuhuomautuksena, että pienet palveluntuottajat ovat usein verkostoituneet keskenään, joten heiltä on myös mahdollisuus saada siivous isompiinkin kohteisiin.


Tarjouspyynnön on hyvä olla mahdollisimman yksityiskohtainen. Jos haetaan urakkahintaa, on hyvä olla esillä myös siivottavat neliöt, se helpottaa huomattavasti tarjouksen laskijaa. Tarjouksessa olisi hyvä myös mainita siivouksen laajuus (kuinka monta siivouskierrosta, puhtausluokka, aikataulutus), tarvitaanko esimerkiksi henkilönostimia, materiaalien käyt­töön­ot­to­sii­vous­oh­jeet ja määrät. 


Annetusta tarjouksesta kannattaa lukea urakkahinnan lisäksi myös mitä se pitää sisällään. Joskus se halvin tarjous saattaa lopulliselta hinnaltaan ylittää reippaasti kalleimman. Onko joskus tullut koettua tämä?


Eli kertauksena, mitä hinta pitää sisällään? Ovatko tarjoukset vertailukelpoisia keskenään? Tarvitaanko tarkennusta tarjoukseen?


Sinä ostat aikaa

Ja aikaa ei voi monistaa, eikä kopioida. Siivous on aikaan sidottua työtä. Totta on, että joku saa tunnissa enemmän aikaan kuin toinen viidessä tunnissa. Eli tässäkään ei päde välttämättä se kuuluisa halpa tuntihinta. Jos sinulla on työmaalla 3 siivoojaa, joista maksat 25 €/tunti/henkilö, eli se on 75 €/tunti ja nämä istuvat ja nostavat palkkaa tekemättä juuri mitään ja pidät heidät työmaalla koska he ovat "halpoja" ja tekevät joskus jotain. Maksaisitko reippaasti tekevälle siivoojalle 50 €/tunti? No et tietenkään, ryöstöhinta!! Mutta jos siivooja saisikin tunnissa saman aikaan mitä ne 3 siivoojaa, joista maksat yhteensä 75 €/ tunti.. Säästäisit 25 €/ tunnilta.. Kysy mitä sillä rahalla saa minkä olet valmis satsaamaan siivoukseen tunnilta, älä sitä kuinka monta siivoojaa saat sillä rahalla!


Ja loppusiivouksessa laatu ratkaisee, eikö? Tiesitkö että hyvin tekemiseen menee sama aika kuin huonosti tekemiseen? Minä olen testannut, niin tiedän. Kun asiat tehdään kerralla hyvin, niihin ei tarvitse myöhemmässä vaiheessa enää käyttää aikaa, ainakaan niin paljon. Loppusiivous on näkyvin osa rakennustyömaalla. Jos loppusiivous on tehty vähän sinnepäin, alkaa käyttäjä miettimään mikä muu on tehty vähän sinne päin, vaikkakin tasalaatuisuus on tärkeää. (vitsi).

Ja sitten tämä vaikein asia, eli laatukäsitys on yksilöllistä. Siksi onkin hyvä ennen ostamista miettiä kohtaavatko palveluntuottajan ja tilaajan laatukäsitykset.


Hyvä voi olla halpaa ja huono kallista. Minä arvotan asian niin, että maksanko mielelläni vai en. Jos maksan mielelläni, on hinta-laatusuhde kunnossa, jos en, hinta-laatusuhde ei ole kunnossa. Ja hyvälle, luotettavalle tekijälle maksan mielelläni hänen pyytämänsä hinnan. Huonosta palvelusta maksaminen loppuu, vaikka se olisi kuinka halpaa.

Helppoa, eikö?

Ei ostaminen ole niin vaikeaa. Mieti mitä tarvitset ja etsi siihen sopivin yhteistyökumppani. Koska siitähän tässä on loppujen lopuksi kyse, tarkoitukseen sopivien yh­teis­työ­kump­pa­nei­den löytämisestä.

Käytä hetki kallista aikaasi, säästät sitä tulevaisuudessa!

undefined-sm

Tiia